Alles over HTML, xHTML en HTML5 basing

Basing is een op het internet vaak gehoord begrip. Webontwikkelaars hebben het er graag over en wanneer u op zoek bent naar een ontwikkelaar voor uw website is de kans groot dat u al direct verteld wordt wat de mogelijkheden en kosten van de basing zullen zijn. Waarschijnlijk is er gesproken over xHTML, HTML of HTML5 basing, zonder dat u nu precies weet wat deze begrippen eigenlijk inhouden en of u het allemaal nodig zal hebben. Op het internet worden er meer begrippen gebruikt die wellicht niet direct duidelijk zijn, waardoor het interessant is hier eens nader naar te kijken. Zeker basing is niet bij iedereen even goed bekend, waardoor er een hoop onduidelijkheid over bestaat. Daarnaast wordt de term vaak samen met ‘slicing’ gebruikt, waarbij het niet altijd helemaal duidelijk is wat de verschillen nu precies zijn en of er überhaupt wel verschillen zijn.

Om voor eens en altijd een einde te maken aan de onduidelijkheid over xHTML basing, HTML slicing of basing in het algemeen. We spreken over basing binnen webdevelopment als we spreken over het opknippen van het ontwerp. De losse stukken worden vervolgens middels CSS gepositioneerd en met HTML of xHTML wordt de content toegevoegd. Super, maar wat is dan nu slicing? We spreken over slicing als we het ontwerp opknippen in losse stukken en deze vervolgens middels CSS positioneren en met HTML of xHTML voegen we de content toe.

Inderdaad, basing is dus exact hetzelfde als slicing. Het zijn twee begrippen die beide dezelfde betekenis hebben.

Sommige basing/slicing bedrijven proberen basing als een extra dienst te verkopen, bovenop de slicing activiteiten, en u zo een hogere prijs te berekenen. Wij gaan hier uiteraard niet in mee, ons streven is om u de best mogelijke prijs/kwaliteit verhouding te kunnen bieden. En dit bestaat dus uit basing, slicing of zoals sommige andere bedrijven beweren slicing en basing samen. Wij leveren het u allemaal voor een vaste en vooraf afgesproken prijs.

Basing binnen het webdevelopment

Basing staat voor omzetten van een bepaald ontwerp naar een werkende website. Om een beeld te krijgen van hoe de website er uiteindelijk uit zal zien zorgen webdevelopers vaak eerst voor een ontwerp in Photoshop, waarover u als opdrachtgever een oordeel kunt vellen. Zodra u akkoord gaat met het ontwerp van de website zal de basing plaats gaan vinden. Tijdens dat proces zal het ontwerp om worden gezet in de verschillende onderdelen die het mogelijk gaan maken om de website ook daadwerkelijk te gebruiken. Zo komt het voor u gemaakte ontwerp als het ware tot leven. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van HTML, xHTML of HTML5 basing, afhankelijk van uw wensen en de standaard die er door de web ontwikkelaar wordt gebruikt.

PSD to HTML slicing in 3 stappen.

Het basen is de tweede stap in het totale proces. Zo wordt eerst het ontwerp gemaakt, om vervolgens door te gaan met de basing. Wanneer dat is afgerond zal de web ontwikkelaar ook de rest van de website gaan programmeren om ervoor te zorgen dat het omgezette ontwerp ook daadwerkelijk goed reageert. Op die manier ontvangt u een compleet werkende website, die eruit ziet zoals u wenst en verwacht op basis van het goedgekeurde ontwerp.

Binnen de basing ligt de nadruk bovendien steeds meer op zoekmachine optimalisatie. Met de komst van HTML5 wordt er namelijk niet alleen meer gekeken naar de manier waarop u de tekst leest, maar ook zeer zeker naar de manier waarop een computer of crawler deze bekijkt. Zo kan er aan de hand van een RDF (Resource Description Framework) informatie worden gegeven over wat er op de pagina te vinden is. Verder kan er binnen HTML5 gebruik worden gemaakt van een aantal tags, om bepaalde elementen helder aan te duiden.

Voor meer informatie over HTML5 verwijzen wij u naar onze ‘PSD naar HTML’ pagina.

PSD naar HTML5 basing

Basing en SEO

Basing zorgt voor een belangrijke rol binnen de zoekmachine optimalisatie. Dit komt door het feit dat het in deze fase mogelijk is om de titels in de tags als <h1>, <h2> en <h3> te plaatsen, waardoor de website als totaal geoptimaliseerd zal worden. Veel mensen zijn goed op de hoogte van de SEO mogelijkheden binnen teksten, hiermee kunt u voor een uitstekende basis zorgen. Verder kan het gebruik van alinea’s aan de hand van de <p> tags behoorlijk helpen. Samen met de <li> en <ul> (voor lijsten) tags kan er voor een goede zoekmachineoptimalisatie worden gezorgd.

HTML of xHTML basing kan er wat betreft de SEO voor zorgen dat er een goede basis ligt, waar u verder op kunt gaan bouwen met bijvoorbeeld goed geschreven teksten. Binnen de teksten is het interessant om gebruik te maken van bijvoorbeeld schuine of dikgedrukte woorden. De dikgedrukte woorden kunnen binnen de HTML of xHTML bijvoorbeeld worden ingevoerd aan de hand van de <strong> tags. Zo ontstaat er een totaal dat zoekmachinevriendelijk wordt opgesteld, om uiteindelijk zoveel mogelijk bezoekers naar uw website te leiden. Door uw website te optimaliseren aan de hand van de op SEO gerichte HTML5 basing kunt u er namelijk voor zorgen dat deze zo hoog mogelijk binnen de zoekresultaten zal eindigen. Dit zal als vanzelf leiden tot meer bezoekers, die uw goed opgebouwde website zullen bekijken, of wellicht zelfs een bestelling in uw webwinkel plaatsen, zodat uw omzet uiteindelijk hoger is.

CMS Basing

CMS basing is iets van de laatste jaren, nu steeds meer website-eigenaren hun website graag zelf willen beheren, om zo de controle te houden of de kosten in ieder geval te drukken. Dit kunnen zij doen aan de hand van een Content Management Systeem, aangezien het op die manier mogelijk is het beheer uit te voeren, zonder specifieke technische kennis. CMS basing staat daarbij voor het integreren van de HTML5 documenten in bijvoorbeeld het Wordpress, Joomla of Magento CMS. Over het algemeen wordt er vooral gebruik gemaakt van de open source (gratis) varianten.

CMS basing heeft meestal betrekking op deze Content Management Systemen vanwege het feit dat deze gratis, maar zeer uitgebreid zijn en daarmee veel mogelijkheden kennen. Een gemiddelde website kan prima uit de voeten met een van deze CMS systemen, waardoor er gemakkelijk veel kosten bespaard kunnen worden. CMS basing is een eventuele 3e stap binnen het totale proces, waarvan ontwerpen dus de eerste is. Deze stap hoeft alleen uitgevoerd te worden wanneer u een integratie van de HTML5 documenten wenst met uw CMS. Wanneer dit niet het geval is zal de programmering plaatsvinden nadat de HTML of xHTML basing is voltooid.

Uw PSD gebased naar WordPress, Joomla! of Magento?

Voor meer informatie over onze verschillende psd to cms basing diensten klikt u op de betreffende CMS logo's.


HTML5 basing

HTML5 basing

HTML5 basing is eigenlijk de meest complete variant, dit komt vooral doordat nieuwe technieken vrijwel direct geimplementeerd worden in deze programmeertaal. Het kan worden gezien als een combinatie van HTML en xHTML basing, aangezien er functionaliteiten van de beiden worden gebruikt in deze nieuwste versie.

HTML5 is er vooral voor bedoeld om te zorgen voor meer structuur binnen de tekst. Zo kan de basing er door middel van bijvoorbeeld <section> tags voor zorgen dat de zoekmachines uw website beter kunnen lezen. Daarnaast kan er door middel van <nav> elementen worden aangegeven dat er navigatieonderdelen aangemaakt zijn. Zo kan er als het ware aan de zoekmachine tijdens de basing al worden verteld welke onderdelen het meest relevant zijn, waardoor deze goed tot uiting komen. Hierbij zijn natuurlijk ook de <header> en <footer> tags van groot belang.